MainLogo

Istorija nastanka moto klubova, moto susreta i MAS-a

Osamdesetih godina proslog veka zaljubljenici dvotockasa u Srbiji nisu imali organizovane moto klubove, kako bi kroz aktivnosti istih sprovodili u delo razna grupna okupljanja i zajednicke voznje.
To isto su cinili posecujuci u manjim grupama moto trke na kruznim stazama sirom bivse Yugoslavije i Srbije, kao i moto susrete koji su uglavnom u to vreme organozaovani po ostalim republikama bivse Yuge. Jedno od najvecih okupljanja i moto provoda je bila "Velika Nagrada Yugoslavije",  trka koja se vozila za prvenstvo sveta u Rijeci.

Pocetkom 90-tih godina i raspadom Yugoslavije Srpski motociklisti pocinju udruzivanje i osnivanje prvih moto klubova na teritoriji Srbije.
Najpre se osniva MK ARHANGEL, a neposredno posle njega i MK ROLLING CHROME.
U jesen 1993. godine, na poziv Ljube Bozovica - MK ROLLING CHROME, Ilic Dejan - Unuce (tadasnji MC HELLS RIDERS - Great Plana city), sastaju se u Beogradskom klubu St. James i prave dogovor oko okupljanja i organizovanja prvih MOTO SKUPOVA u modernoj Srpskoj drzavi.
Podeljeni su na nekin nacin reone, Ilic Dejan - Unuce za jug - juzno od Beograda a Ljuba Bozovic za ostali deo tadasnje Srbije, kako bi obavestili tamosnje motocikliste o njihovoj nameri i ujedno ih pokrenuli za zajednicku "stvar".
Na prvom takvom okupljanju koje se desava pocetkom proleca 1994. na Avali kraj Beograda, dolaze i okuplja se oko 50 motociklista iz Srbije iz Velike Plane, Novog Sada, Kragujevca, Sremske Mitrovice, Sapca, Beograda.
Nakon dve nedelje okpuljaju se na dvadesetak kilometra dalje ka Mladenovcu, izletiste Tresnja, gde ce nakon toga odrediti i mesta, kao i datume prvih organizovanih okupljanja pod organizacijama
novo osnovanih moto klubova. Osnivaju se i registruju ostali moto klubovi i to:
NS RIDERS , FREE WHEELS , MAMMUT, dok su ostali u fazi osnivanja.

Prvi skupovi 1994. po redosledu odzavanja su:

NOVI SAD - NS RIDERS;
SABAC    - okupljanje na zamku, organizator Kole i ekipa;
VELIKA PLANA - FREE WHEELS;
SREMSKA MITROVICA - organizatori Lule, Paravina i ekipa u centru grada "KING";
KRAGUJEVAC - MK MAMMUT Grosnica;
KRALJEVO - Beranovac u sklopu moto trka , organizator Paja Smrt MK Kraljevo;
BEOGRAD  - ROLLING CHROME Hajducka cesma.

Ovim skupovima su prethodile tri voznje sa okupljanjima na sledecim mestima:
AVALA,
TRESNJA,
PANCEVO.

Nakon odrzavanja ovih skupova i okpuljanja motociklista po privatnim zurkama koje su bile u Velikoj Plani, Rusnju, Krcedinu, doslo se do ideje da se klubovi udruze i osnuju moto zajednicu svih moto klubova, koja ce prevenstveno koordinirati radom svih klubova, razmatrati razne predloge i sprovoditi donesene odluke na opste dobro svih motociklista Srbije.

Na predlog clanova i predsednika svih moto klubova da Velika Plana bude domacin takve jedne osnivacke skupstine, posto je te 1994. godine imala najbolje organizovani skup i najbolji domacin, 24. decembra 1994. u Velikoj Plani okupljaju se predstavnici svih tadasnjih moto klubova, osim MC ROLLING CHROME ciji se predsednik Ljuba Bozovic protivio osnivanju asocijacije iz njemu poznatih razloga.
Tog 24. decembra 1994. na osnivackoj skupstini prisustvuju:

MK FREE WHEELS
MK ARHANGEL
MK SHADOW
NS RIDERS
MK MAMMUT
MK SREM
MK KRALJEVO
MK CACAK
MK BELI ANDJELI
MK APATIN
MK FREE WHEELS Svilajnac
MK FREE WHEELS Petrovac na Mlavi
MK ZRENJANIN
MK SOMBOR
Pored prisutnih klubova, osnivackoj skupstini prisustvuju i novinari u to vreme MOTO REVIJE ciji su vlasnici iz Bijeljine kao i mnogi drugi gosti iz cele Srbije.
Nakon osnivacke skupstine odrzana je vecera za sve goste uz svirku Beer Drinkers & Hell Raisers.

I tada donose ODLUKU O OSNIVANJU
Dana 24. 12. 1994.god. odrzana je osnivacka Skupstina na kojoj je osnovan
 Sportsko Motociklisticki Savez Moto Klubova Srbije pod nazivom "MOTO ASOCIJACIJA SRBIJE"
Imena osnivaca su: MK FREE WHEELS , MK NS RIDERS, MK MAMMUT.
Osnovni ciljevi MAS su:

  • Da podstice i koordinira aktivnost klubova na ostvarivannju licnih i zajednickih ciljeva u skladu sa ustavom, zakonom i statutom,
  • organizovanju moto manifestacija nacionalnog i medjunarodnog karaktera, da unapredi vestinu sticanja moto iskustava i doprinese
  • vecoj sigurnosti prilikom bavljenja motociklizmom, da neguje i gaji tradiciju motociklizma.

Sediste MAS-a je u Velikoj Plani  u prostorijama MK FREE WHEELS u ulici Despota stefana 101 i jednoglasno je izabran prvi predsednik
MAS-a  Dejan Ilic - Unuce, sa trajanjem mandata od dve godine.

Nakon prve skupstine u Velikoj PLani gde je dogovoreno da se i ostali klubovi zvanicno registruju kako bi se predao zahtev za registraciju MAS-a, sledecu skupstinu odrzavamo na prolece 1995. u Sremskoj Mitrovici  pod organizacijom MK SREM, koji se u medjuvremenu registrovao i gde odredjujemo datume za 1995 god. Naredna skupstina se odrzava u zimu 1995. god. u Novom Sadu, gde se po prvi put pojavljuje i MK ROLLING CHROME sa Ljubom Bozovicem na celu i gde donosimo po prvi put odluke o minimumu postovanja pravila za odrzavanje moto skupa, kao i kalendar odrzavanja skupova za sledecu godinu. Naredne godine, Dejanu  ilicu - Unuchetu i Velikoj Plani kao sedistu MAS-a prestaje mandat i on se zbog svojih licnih obaveza, kao i problema zdravstvene prirode povlaci. Na njegovo mesto dolazi Ljuba Bozovic MK ROLLING CHROME.


Ideja se realizovala tek pocetkom 1999. kada odluku o osnivanju potpisuju Ljubisa Bajic - Baja , predsednik MC "Slow Wheels" iz Valjeva i Slobodan Susa predsednik MC "Kings" iz Kraljeva.
24.03.1999. u Ministarstvu Za omladinu i sport, pod rednim brojem 6495 registruje se SPORTSKO MOTOCIKLISTICKO UDRUZENJE MOTO KLUBOVA SRBIJE - MAS. Kod svih bajkera je prozvano krace Moto Asocijacija Srbije - MAS. Sediste MAS-a je u Valjevu ul.27.novembra br.3
Cine ga nekoliko klubova od kojih su pored gore navedenih i "Srem" iz Sremske Mitrovice, "Free Wheels" iz Velike Plane, "Ns Riders" iz Novog Sada, "White Angels" iz Paracina , "RIP" iz Bele Crkve...

Predsednik je Ljuba Bozovic, koji ubrzo podnosi ostavku tako da mesto predsednika preuzima Ljubisa Bajic - Baja.

Kako i u odluci o osnivanju i statutu MAS-a stoji, ciljevi ovog udruzenja su:
•   Organizovanje i odrzavanje moto manifestacija nacionalnog i medjunarodnog karaktera;
•   Organizovanje sportskoh manifestacija i takmicenja;
•   Unapredjenje sticanja vestine motociklistickog iskustva i znanja kroz sopstvene organizovane strucne ustanove;
•   Razvijanje i omasovljavanje motorciklizma;
•   Negovanje i gajenje tradicije motorciklizma; itd.


2001.na celo MAS-a dolazi predsednik MK "White Angels" iz Paracina Milos Gajic i jos vise unapredjuje rad ove organizacije. 2002. MAS broji 15 clanova uvodi se clanarina i kotizacija za moto skupove. Uvodi se pravilnik o odrzavanju moto susreta i ocenjivanje istih. Sve vise klubova se prikljucuje ovoj asocijaciji i ona, u dogovoru sa klubovima, odredjuje kalendar i dogovara se o poboljšanju kvaliteta i bezbednosti na moto skupovima. 2004. se odrzava prvi "Moto reli kroz Srbiju" koji postaje tradicionalan i traje i danas. U aprilu 2005. na izbornoj skupstini ponovo je za predsednika izabran Milos Gajic- Gaja. MAS broji već 34 punopravna clana od kojih je i bratski klub iz Republike Srpske MK "Eagles" iz Doboja. Gaja izlaže novi plan rada, gde se MAS više bavi moto turizmom i opredeljenje za smanjenje broja skupova i povećanje kvaliteta organizacije i masovnosti istih.

Na skupstini krajem 2005. (MAS broji 40 klubova - clanova) dolazi do smene predsednika i za novog se bira Ljuba Bozović, prvi predsednik MAS-a. On vodi asocijaciju sledeće 2 godine (koliko i traje mandat). Pregovara sa pivarama o obezbedjivanju sponzorstva i trudi se da jos vise podigne nivo bajkera iz Srbije. Krajem 2007. na redovnoj skupstini za novog predsednika je izabran Novica Noca Trifunovic presednik MK "Stiski Orlovi" iz Majilovca. Novi covek sa mladim klubom u MAS-u. Za podpredsednika je izabran Dejan Milosevic - Deki predsednik MK "Familija" iz Beograda, predvodnik novog talasa, za sekretara Vladan Perisic iz Bele crkve i 2 clana: Kristijan iz Muzlje i Dane iz Jagodine.

Anketa

Koju marku motora biste vozili?